اگر می خواهید بدانید روانشناسی چیست و در مورد چه موضوعاتی صحبت می کند. مثال زیر را بخوانید . زمان هایی را که دانش آموزان شما در کلاس درس می آموزید و ساعت ها به صحبت های معلمان خود گوش می دادید را به یاد بیاورید .

اگر به یادگاری های آن زمان دقت کنید، خواهید دید که برخی از آموزه های معلمان برای شما بسیار جذاب و برخی دیگر به همان اندازه خسته کننده بودند .

شاید با خود بگویید یکی از عوامل تاثیرگذار در این موضوع علاقه شما به این درس است. ما این نکته را رد نمی کنیم، اما نباید از <<نحوه تدریس>> و <<نحوه مدیریت کلاس>> معلم خود غافل شوید .

حتما برای شما هم پیش آمده است که با تغییر معلم، به درسی که از آن متنفرید علاقه بیشتری پیدا کنید یا در بدترین حالت این درس را بسیار بهتر از قبل یاد بگیرید .

حال بیایید از جنبه ای دیگر به این مثال نگاه کنیم :

در دوران تحصیل معلمانی هستند که شما را از تدریس خود ناراضی می کنند و حتی می گویید <<اصلاً تدریس بلد نیست>> و حتی <<توانایی تدریس ندارد>> .

اما ناگهان وارد امتحانات پایان ترم می شوید و می بینید که بسیاری از دانش آموزان دروس را کاملا فرا گرفته اند و با نحوه تدریس این استاد مشکلی ندارند .

جالب نیست؟ در اینجا به اهمیت و تأثیر رشته روانشناسی تربیتی می رسیم. در بخش بعدی توضیح خواهیم داد که چرا به این مثال ها اشاره کردیم .

جدای از تعریف و آشنایی با این رشته، در مورد برنامه درسی و دانشگاه های ارائه دهنده این رشته نیز بحث می کنیم تا نیازهای علاقه مندان به روانشناسی تربیتی را به طور کامل پوشش دهیم .

در پایان این مقاله جالب با مرکز مشاوره کیهان روان همراه باشید .

رشته روانشناسی تربیتی چیست؟

روانشناسی تربیتی یکی از گرایش های رشته روانشناسی است که بر موارد زیر تمرکز دارد :

روش یادگیری دانش آموزان متفاوت است، روانشناسی تربیتی این تفاوت ها را بررسی می کند تا به بهترین مدل یادگیری که برای اکثر دانش آموزان به اندازه کافی موثر است برسد .

در مرحله بعد روانشناسی تربیتی فرآیند یادگیری دانش آموزان را بررسی می کند تا کارایی نیز در این مرحله به حداکثر خود برسد .

در گام بعدی روانشناسی تربیتی سعی در بررسی عوامل مؤثر بر یادگیری دارد تا آموزش همواره در بالاترین سطح کیفی باقی بماند .

همانطور که می دانید تفاوت های فردی در دانش آموزان به این معنی است که نحوه تدریس و آموزش نتایج متفاوتی برای آنها به همراه دارد. در واقع ممکن است یک دانش آموز با روش فرضی X یک درس را خیلی خوب یاد بگیرد و دانش آموز دیگری اصلاً با همان روش درس را یاد نگیرد. این سوال در حوزه روانشناسی تربیتی نیز جای می گیرد .

در محافل آموزشی دانش آموزانی هستند که از نظر هوش برتر هستند و به آنها دانش آموزان نخبه می گویند. مراقبت از این دانش آموزان برای شکوفایی آنها نیز بر عهده روانشناسی تربیتی است .

الگوی آموزشی ما در گذشته برای دانش آموزان بسیار استرس زا بوده است. بهبود این فرآیند، یعنی کاهش استرس در محیط یادگیری و آموزشی، مدیون پژوهشگران روانشناسی تربیتی است .

علم روانشناسی تربیتی را نیز مدیون بحث استعدادیابی و استعدادیابی هستیم که بسیار مورد توجه مردم جهان قرار گرفته است. در واقع روانشناسان تربیتی استعداد را به درستی تعریف کرده و راه های کشف و پرورش آن را تدوین می کنند .

  • همانطور که مشاهده کردید، روانشناسی علمی تعلیم و تربیت بسیار گسترده است و به جرات می توان گفت که یکی از مهم ترین شاخه های روانشناسی به شمار می رود .آیا خوب است به مثال خود برگردیم و آن را با مواردی که ذکر کردیم مقایسه کنیم؟

در مثال بالا، ما در مورد "سبک تدریس" معلم صحبت کردیم که گاهی باعث می شد به کلاس هایی که در گذشته از آنها متنفر بودید علاقه مند شوید. محققان روانشناسی تربیتی با ارائه بهترین مدل آموزشی سعی در حل این مشکل برای همیشه دارند .

  • در قسمت دیگری از مثال گفتیم که تدریس استاد به گفته شما بسیار ناکارآمد بوده و فکر می کنید که همه دانش آموزان مانند شما درس را یاد نمی گیرند، اما در نهایت نتیجه چه می شود؟

بسیاری از دانش آموزان با معلم مشکلی نداشتند و درس را به خوبی یاد می گرفتند. دقیقا همین تفاوت های فردی است که زمینه روانشناسی تربیتی را مهم تر می کند .

اکنون که با تعریف و دامنه روانشناسی تربیتی آشنا شدیم، بهتر است در بخش بعدی با کاربردهای آن بیشتر آشنا شویم .

کاربرد روانشناسی تربیتی

در عصر حاضر روانشناسی تربیتی یکی از مهم ترین رشته هایی است که باعث رشد و توسعه یک کشور می شود. اگر می گوییم پیشرفت یک کشور در گرو سرمایه گذاری و استفاده از دانش در این زمینه است، اشتباه نمی کنیم .

  • به نظر شما روانشناسی تربیتی چه کاربردهایی دارد؟

در این قسمت کاربردهای این دامنه را به صورت انتزاعی می آموزیم :

همانطور که در بخش های قبلی مشاهده کردید؛ روانشناسی تربیتی بیشترین کاربرد را در محیط های آموزشی مانند مهدکودک ها، مدارس و غیره دارد.

فرض کنید دانش تربیتی نیازمند روش و محیط خاصی برای یادگیری است و نمی تواند با روش های معمول درس را بفهمد و یاد بگیرد. وظیفه روانشناس تربیتی است که سازوکاری ایجاد کند تا این دانش آموزان شناسایی و اقدامات لازم برای آنها انجام شود .

برای موفقیت دانش آموزان باید از جدیدترین و به روزترین مدل های آموزشی استفاده کرد. یکی دیگر از کاربردهای روانشناسی تربیتی، پیاده سازی این مدل ها در محیط های آموزشی است .

بسیار مهم است که محیطی آرام و بدون استرس برای دانش آموزان خود فراهم کنید. ممکن است فکر کنید که دارید، اما نمی توانید. روانشناس مدرسه باید محیط آموزشی را بررسی کند و سعی کند تنش و استرس را در دانش آموزان کاهش دهد .

کشف استعداد دانش آموزان بسیار مهم است. شما می توانید با استفاده از بینش های روانشناسی تربیتی به دانش آموزان خود کمک کنید تا استعدادهای خود را کشف و شکوفا کنند .

یکی دیگر از کاربردهای روانشناسی تربیتی، آموزش دانش آموزان نخبه و تیزهوش است. با استفاده از این رشته می توان این دسته از دانش آموزان را به شکوفایی رساند .

حتی در محیط های سازمانی، از تکنیک های روانشناسی آموزشی برای آموزش و افزایش اثربخشی کارکنان استفاده می شود .

همانطور که می بینید، کاربردهای این دانش بی شمار است، اما به دلیل جدید بودن، آنچنان که باید در کشور ما به آن توجه نشده است .

البته نسبت به سال های گذشته این توجه زیاد شده و سرمایه گذاری های خوبی برای این حوزه و تربیت دانش آموزان صورت گرفته است .

حال که به خوبی با روانشناسی تربیتی آشنا شدید، بهتر است از برنامه آن در دانشگاه نیز مطلع شوید. با ما همراه باشید .

دوره روانشناسی تربیتی

همانطور که در ابتدای این مقاله گفتیم برای تحصیل در رشته روانشناسی تربیتی ابتدا بایدمنابع ارشد روانشناسی تربیتی را شناسایی کنید.

معرفی رشته روانشناسی تربیتی

کتاب منطق دهم انسانی خیلی سبز توضیحات کامل

پذیرش تحصیلی

رویای تحصیل در سرزمین برگ‌های پاییزی: راهنمای ویزای کانادا برای دانش آموزان

روانشناسی ,تربیتی ,دانش ,آموزان ,آموزشی ,رشته ,روانشناسی تربیتی ,دانش آموزان ,رشته روانشناسی ,آموزان بسیار ,تربیتی آشنا ,رشته روانشناسی تربیتی ,کاربردهای روانشناسی تربیتی، ,دانش آموزان بسیار
مشخصات
آخرین جستجو ها